×
A honlap erotikus tartalommal bír.<br/>Megtekintését kizárólag 18 éven felüliek számára ajánljuk!

Ön elmúlt 18?

Igen Nem

Téli olimpia: átadták az első egyéniben nyert magyar érmet2023.02.08. ● Saját

Átvette Pekingben a magyar sporttörténelem első egyéniben nyert téli olimpiai érmét Liu Shaoang, aki fivére, Liu Shaolin Sándor utólagos kizárása után bronzérmes lett a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában. A fiatalabb Liu testvér már a harmadik olimpiai érmét kapta a nyakába – ez szintén páratlan teljesítmény a magyar téli olimpikonok között.

– Eltelt egy nap a döntő óta – hogy van, hogy van a bátyja, Liu Shaolin Sándor?
– Reggel úgy keltünk fel, hogy mindenki elfelejtette, mi is történt előző este – válaszolta már bronzéremmel a nyakában Liu Shaoang– Beszéltem Shaolinnal, ő is így gondolja: történt, ami történt, túlléptünk rajta. És készülünk a további versenynapokra.

– Vagyis tud már szívből örülni ennek a bronzéremnek?
– Hogy tudok-e örülni...? Egyedül álltam a dobogón – pontosabban ott állt mellettem két kínai koris is, de tudja mindenki, hogy én kivel szerettem volna ott állni rajta. Van bennem hiányérzet...

– Szerdán újabb versenynap jön, ám az ezerötszáz méter éppen az a szám, amelyben nem feltétlenül jeleskedtek korábban a nagy versenyeken.
– Vannak szép érmeink ezen a távon is, de nem a kedvencünk, ez igaz. Kicsit másként állunk ezúttal is ehhez a számhoz, más taktikával például, mint ötszázon vagy ezer méteren, és azt hiszem, az edzőinknek sincs túl nagy elvárása felénk ezerötszázon. Azért mi igyekszünk majd kihasználni minden lehetőséget, ami adódik a jégen, és szeretnénk jól érezni magunkat a pályán.

– Nem is szereti ezt a számot?
– Nem nagyon, éppen ezért a világkupaversenyeken sem szoktam indulni a leghosszabb távon, az edzéseken sem ez van a fókuszban.

– A szerdai versenynapnak úgy vághat neki, hogy ön a legeredményesebb téli olimpikonunk.
– Őszintén remélem, hogy ez nem marad így sokáig.

Mint az ismeretes, Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában, ám hosszas videózás után kizárták, és a mezőny végére sorolták, mert – a versenybírók szerint – két szabálytalanságot is elkövetett. A magyar csapat óvást nyújtott be a történtek miatt, ezt a beadványt kedden elutasította a nemzetközi szövetség. 

„Történtek ma jó és rossz dolgok. A döntőben először nagyon erősnek éreztem magam, jó pozícióban mozogtam, de sajnos visszafújták a futamot, ez nagyon rosszul jött. Másodszorra, az elején nagyon sok »kezezés« volt. Nem én vagyok a bíró, sajnos nem én döntök, ezt el kell fogadni. Örülök ennek a bronznak, szerencsére az eszemet tudtam használni. Sanyival beszéltünk azóta, azt mondtam neki, hogy ami történt, megtörtént, felejtsük el, és lépjünk tovább” – értékelt Liu Shaoang még hétfőn. 

A 23 éves versenyző 2018-ban állt először olimpiai dobogón, akkor a férfi 5000 méteres váltó tagjaként aranyérmet akasztottak a nyakába. A második érme a hétvégén a vegyes váltóval 2000 méteren nyert bronz volt. 

Így vette át a bronzérmet Liu Shaoang

 
fotó: Árvai Károly 
forrás: Nso