×
A honlap erotikus tartalommal bír.<br/>Megtekintését kizárólag 18 éven felüliek számára ajánljuk!

Ön elmúlt 18?

Igen Nem

FIFA "világcsúcs" a labdarúgás jövőjéről - vitatéma a világbajnokságon2022.12.20. ● Saját

A világszervezet "csúcstalálkozóra" hív, hogy megvitassák a labdarúgás jövőjét. A fő téma a világbajnokság ritmusa - az elmúlt hónapok kérdéses pontjai.

Az Európai Labdarúgó-szövetség UEFA egy nehézkes főcímmel ismét időben elhelyezte egyértelmű elutasítását a FIFA terveivel szemben.

"A kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságról szóló független tanulmány negatív gazdasági hatást mutat a labdarúgásra" - írta az UEFA a világszervezet hétfői (2021.12.20.) csúcstalálkozója előtt. A világbajnoki ciklus lerövidítésének terve, amelyet Gianni Infantino FIFA-elnök támogat, hónapok óta nyomasztja a világ labdarúgását.

"A videokonferencián 500 ember vesz részt. Nem számítok arra, hogy ott nagyon sok mélyreható döntés születik. Egyelőre még napirendünk sincs" - mondta múlt csütörtökön Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke. "Csak annyit tudunk, hogy a cím "A futball jövője" lesz - ez sokat jelenthet, de akár semmit sem."

A FIFA tanácsa - amelynek egyébként Ceferin és Peter Peters, a DFB ideiglenes vezetője is tagja - októberben úgy döntött, hogy december 20-án nagyszabású megbeszélést tartanak a nemzetközi meccsnaptár lehetséges reformjairól. Egy "világcsúcs a labdarúgás jövőjéről", ahogy a FIFA írta. Egy új, kétéves világbajnoki ciklusról szóló szavazás azonban úgy tűnik, már régóta nem szerepel a napirenden.

Az UEFA a tájékoztatás hiánya miatt panaszkodik
"Nagyon nehéz bármilyen kompromisszumon gondolkodni, ha nincs információnk" - mondta Ceferin. Hozzátette, hogy az UEFA nem megy a konferenciára konkrét stratégiával. Az európai szövetség erős szövetségesre talált a CONMEBOL dél-amerikai partnerségben. Mindketten tárgyalnak egy közös Nemzetek Ligájáról 2024-től. Infantino egy még globálisabb tornát is fontolgat, esetleg kompromisszumként.

Az UEFA tanulmánya szerint a nemzeti szövetségeknek alacsonyabb bevételekhez kell alkalmazkodniuk, ha kétévente rendeznek világbajnokságot. Ezeket négy éven belül 2,5-3 milliárd euróval lehetne csökkenteni. Az UEFA egy tanácsadó cégtől megrendelt tanulmányra hivatkozott, amelynek eredményeit pénteken ismertette.

A világszervezet időközben bemutatott egy felmérést, amely a FIFA szerint azt hivatott bizonyítani, hogy a szurkolóknak érdeke egy rövidebb vb-ciklus. A labdarúgást kedvenc sportáguknak nevező 30 390 válaszadó közel harmada támogatta, hogy gyakrabban rendezzenek világbajnokságot. Anglia után Németországban különösen nagy volt az ellenállás, 50 százalék volt ellene. A módszertanra vonatkozó teljes körű információkat egy későbbi időpontban teszik közzé.